Бинев обяви, че Турция се опитва да прокара недопустима неоосманската стратегия

"Турция нарушава суверенитета на България, използвайки голямото мюсюлманско малцинство за натиск върху националната ни политика”. Това заяви представителя на НФСБ в Европейския парламент Слави Бинев на дискусията в Страсбург.

 

Освен Бинев, по темата се изказаха още над 20 депутати от различни националности и с различна партийна принадлежност, които изразиха своите позиции, обединени около тезата за разминаване в очакванията на ЕС към Турция. В пленарната зала обаче липсваха представителите на ДПС в ЕП.  

 

Бинев обяви, че Турция се опитва да прокара недопустима неоосманската стратегия под формата на официална държавна политика, която предвижда бившите територии на Османската империя да станат икономически, политически и духовно зависими от Турция и исляма.

 

"Стотици хиляди граждани излязоха на протести на площад "Таксим" и в парка Гези, като заявиха, че в Турция няма демокрация. Правата и свободите се погазват, както и свободата на събранията, на словото, на медиите, свободата на социалните мрежи. Корупцията е навсякъде по високите етажи на властта”, заяви още Бинев. 

 

Според него Турция няма място в ЕС, докато не проведе дълбоки конституционни и законови реформи, водещи към демокрация. Като неотменно условие за започване на истинска, честна и открита политика на добросъседство той посочи равнопоставеността и ненамеса във вътрешните работи на България, Гърция и Кипър.