От Сметната палата не казват кои са двамата, сдобили се с актове и какви са прегрешенията им

Двама политически лидери на парламентарно представени партии са глобени с по няколко хиляди заради нарушения по време на предизборната кампания през 2013-а година. От Сметната палата не казват кои са двамата, сдобили се с актове и какви точно са прегрешенията им.

 

От доклада обаче става ясно, че 15 партии не са представили данни за своите дарители и размера на парите, които са им били дарени. Някои са скрили и произхода на предоставени средства за финансиране на кампанията на издигнати от тях кандидати. 

 

Въпреки нарушенията одиторите не са открили доказателства за извършени престъпления и докладът няма да бъде изпратен в прокуратурата, но с него ще се занимаят депутатите от парламентарната правна комисия.

 

Актовете за нарушение са още 80. А най-честите нередности са свързани с даренията към партиите. 15 от политическите субекти, явили се на избори, не са представили информация за своите благодетели, за сумите, които са им били дарени и за целта на дарението. 

 

Една от тези партии е "Коалиция за България". От 217 дарения социалистите не са предоставили информация за 15 дарителя и за произхода на средствата. От ГЕРБ пък са пропуснали да отбележат в отчета си разход от 942 лева. С такова прегрешение са и от ДПС, тяхната неотчетена сума е малко над 6 700 лева. Нарушенията на „Атака” пък са заради това, че няколко разхода от по над 1000 лева не са били превеждани по банков път. И въпреки нарушенията политическите партии са показали доста по-добри резултати, в сравнение с предишните си опити.

 

Извън парламента с неопределени източници на финансиране са "Зелените", "Глас народен" и "Горда България". А "България на гражданите" и отново "Горда България" са се финансирали и от юридически лица, което също противоречи на изискванията. 

 

Бърз прочит на доклада показва, че най-скъпа е била кампанията на ДПС - близо 4 милиона лева. Малко над три милиона е струвала битката за вота на „Коалиция за България”. От ГЕРБ са похарчили почти 2 милиона. Най-скромни са били от „Атака” -  с едва 600 хиляди лева.