Киев одобри частична мобилизация

Парламентът в Крим обяви независимост от Украйна и поиска присъединяване към Русия.  Всички 85 депутати одобриха решението.

 

Обявено беше, че цялото украинско държавно имущество на полуострова ще бъде национализирано.

 

С декларация парламентът се обърна към Москва с молба Крим да бъде приет като субект в състава на Руската Федерация.

 

Същевременно украинският парламент одобри частична мобилизация заради „намесата на Русия във вътрешните дела на Украйна”, предаде БТА. 275 депутати в Киев подкрепиха поисканата от и.д. президент Александър Турчинов мобилизация поради „влошаването на политическата ситуация в страната и намесата на Русия във вътрешните дела на Украйна”. 

 

Турчинов определи референдума в Крим за присъединяване към Русия като голям фарс.

 

Русия се опитва да прикрие агресията си в Крим с един голям фарс, наречен референдум, който никога няма да бъде признат нито от Украйна, нито от цивилизования свят”, заяви Турчинов пред депутатите.

 

Обстановката е динамична ден след референдума, на който с почти 100% Крим гласува за отцепване от Украйна и присъединяване към Русия. Окончателните резултати сочат 96,6 на сто подкрепа за проруско бъдеще за автономната република. 

 

Референдумът беше заклеймен от целия западен свят, а освен това се очаква Брюксел да задейства визови и финансови санкции срещу Москва. 

 

Съединените щати също отказват да признаят легитимността на кримския референдум. Американският президент Барак Обама е казал това в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин. 

 

Кремъл обяви, че ще уважи резултата от референдума и ще присъедини автономията. Хиляди жители на Крим пък празнуваха цяла нощ резултатите от референдума.