Видео технологии и инсталации разказват за различни периоди от индустриалното развитие на Габрово

Първият по рода си интерактивен музей на Балканския полуостров отвори врати в Габрово. Уникалната атракция разказва чрез модерни видео технологии и инсталации за различните периоди от индустриалното развитие на града – от зараждането на индустрията, през социализма и до наши дни

 

Музеят се помещава изцяло в реконстроираната сграда на бившия исторически музей. Експозицията включва повече от 20 видеоинсталации, виртуални изображения и декори

 

Със сумата от 6 млн. лв. са обновени 10 обекта от туристическата инфраструктура, които са сред най-атрактивните и предпочитани от посетителите места в региона.

 

В миналото Габрово е бил известен като българския Манчестър,  заради развитата си текстилна, кожарска и железарска промишленост. Именно тук е създадена първата текстилна фабрика в новоосвободеното Княжество България. А четирите етажа на музея събират различните епохи в индустриалното развитие на Габрово.


Експозицията включва повече от 20-сет видеоинсталации, виртуални изображения и декори. В съчетание с модерни и интерактивни технологии по атрактивен начин е отбелязан приносът на местните индустриалци прочули града.


За първи път жителите и гостите на града могат да се насладят и на 3D шоу върху фасадата на музея, което с помощта на мощни лазери разказва историята на Габрово.