Очаква се обаче форумът да премине и под сянката на украинската криза

При изключителни мерки за сигурност над 50 световни лидери се събират на 2-дневна среща за ядрената сигурност в Хага. Очаква се обаче форумът да премине под сянката на украинската криза
    
Още тази вечер лидерите на водещите седем икономики в света ще обсъдят мерки срещу Русия заради присъединяването на Крим към Руската федерация. Със сигурност ще се обсъжда изключването на Москва от организацията Г-8
 
В Хага руската страна ще бъде представена от външния министър Сергей Лавров, който ще проведе поредната си среща от началото на украинската криза със своя американски колега Джон Кери.
 
Украинският премиер Арсений Яценюк няма да отиде в Холандия, тъй като е зает с преговори с мисията на Международния валутен фонд.
 

Холандският премиер Марк Рюте изрази надежда, че обсъжданията за Украйна няма да попречат на срещата на върха за ядрената сигурност: 

 

„Не ми остава нищо друго освен да се надявам, че Русия, Съединените щати и всички други участници във форума няма да допуснат други проблеми да попречат на постигането на задължителния консенсус по толкова важен въпрос като световната ядрена сигурност.”

 

На срещата ще се разисква как да не се допусне терористични групи да се доберат до ядрени материали и да се сдобият с "мръсни бомби", в които са съчетани традиционни експлозиви и ядрени компоненти.