От "Атака" заплашиха, че ще поискат оставките на премиера Орешарски и на външния министър Вигенин

Президентът Росен Плевнелиев събра Консултативния съвет заради кризата в Украйна, референдума в Крим и националната ни сигурност. Началото на консултациите бе насрочено за 10:00 ч. Отвън два протеста посрещаха лидерите на парламентарните партии, премиера Пламен Орешарски и директорите на Националната разузнавателна служба и на служба „Военна информация”. 
 
Големият въпрос е дали ще се стигне до консенсус. Мненията са изключително различни. Единствените категорични позиции са тези на държавния глава и на партия „Атака”, като те са в абсолютен сблъсък.
 
Президентът Плевнелиев се обяви срещу референдума в Крим, който според него е незаконен, докато от „Атака” искат този референдум да бъде признат и България да се обяви срещу евентуални икономически санкции срещу Русия. 
 
Лидерът на „Атака” Волен Сидеров напусна заседанието по-рано. Пред журналисти той коментира, че според него в представените пред съвета доклади липсва категорична оценка на икономическия и евентуалния военен риск за страната ни. Според него няма категорична позиция за това какво мисли България за евентуални санкции срещу Русия, което означавало, че българите ще се съгласят с едни такива санкции.
 
От „Атака” ще заплашиха, че ще поискат оставката на премиера Орешарски, ако той не наложи вето над тези санкции. От националистическата партия поискаха и оставката на външния министър Кристиан Вигенин заради думите му, че повече не трябва да се коментира управлението в Киев.
 
Двете гледни точки на протестите, които се срещнаха пред президентството, както и изявлението на Волен Сидеров – гледайте във видеото.