Трима негови телохранители са били арестувани при операцията в Западна Украйна

Лидер на украинската националистическа партия „Десен сектор” бе убит при акция на украинската милиция. Олександър Музичко е бил застрелян при престрелка с органите на реда в заведение в западния украински град Ривне.

 

От украинското министерство на вътрешните работи потвърдиха, че Музичко е бил убит при опит на специални части да го задържат, предаде агенция УНИАН. При операцията са задържани трима от телохранителите му, въоръжени с автомати „Калашников” и пистолети „Макаров”. Самият той се опитал да избяга, като преди това открил огън по милиционерите, един от които е ранен.   

 

Музичко, известен още с прякора си Сашко Белия, бил ранен тежко и е починал от травмите си по-късно. Той беше един от лидерите на местната организация на „Десен сектор” в Ривненска област, но според властите в Киев е бил водач на престъпна група. Членовете на ултранационалистическата партия изиграха важна роля в антиправителствените протести в Киев, отбелязва BBC.

 

Представител на „Десен сектор” вече се закани с отмъщение за убийството на Музичко. От партията твърдят, че той не е получил призовка от органите на реда преди опита за задържане.