Испанският национален балет за втори път гостува на българска сцена

Испанският национален балет за втори път гостува на българска сцена. Тази вечер повече от 40 артисти ще покажат красотата на фламенкото. В шоуто ще бъдат използвани повече от 300 чифта обувки, а някои от танцьорите ще сменят тоалетите си 13 пъти.

Красотата на испанския танц се крие в специфичния ритъм, който танцьорите създават, докато се движат на сцената. Но какво всъщност е усещането да се отдадеш на танца, разказва артистичният директор на Испанския национален балет Антонио Нахаро.

„За мен фламенкото е начин на живот, то е като дишането. Най-хубавите моменти са, когато съм на сцената заедно с балета, с моите танци. В тези моменти напълно изключвам себе си от света и се отдавам на танца”, казва той.

Гардеробът на танцьорите е наистина богат. Те ще излязат на специален дървен под, за да може ритъмът от стъпките им да се чува в цялата зала. Няма да липсват и характерните за Испания ветрила и кастанети. Всичко това се случва под музикален съпровод и създава усещането за радост и веселие.

„Ние правим специфична перкусия с обувките, с кастанетите и всичко това, заедно с движенията ни, прави испанския танц толкова сложен за изпълнение, защото всяко едно движение трябва напълно да съответства с ритъма от обувките ни”, допълва Нахаро.

Друга важна част от костюмите са ветрилата и шаловете. Те придават красота и чувственост на движенията по време на танц. Комбинацията от всичките си елементи превръща фламенкото в истинско испанско бижу, на което ще се наслади и българската публика.

Репортер: Анелия Тодорова