Депутатите приеха текстове от проектозакона за одитния орган

Председателят и членовете на Сметната палата ще са общо 9 и ще бъдат избирани от парламента за срок от 7 години, решиха депутатите. По време на продължителното заседание днес Народното събрание гласува текстове от законопроекта за палатата.

 

Народните представители решиха председателят на одитната институция да се избира в срок до три месеца преди изтичането на мандата на действащия председател, предаде агенция „Фокус”. До две седмици след това той трябва да внесе предложение за избор на членове. Законодателният орган разполага с още 14 дни, за да попълни състава.

 

Председателят и членовете на Сметната палата ще продължават да изпълняват своите правомощия до встъпването в длъжност на техните приемници, които не могат да заемат друга платена длъжност или да извършват друга платена дейност освен научна, преподавателска или таква, която е регламентирана в Закона за авторското право и сродните му права.

 

Парламентът определи и заплатите на председателя и членовете на Сметната палата. Председателят ще получава 90% от възнаграждението на председателя на Народното събрание, а подчинените му - 90 на сто от неговата заплата.