Първата визита на Барак Обама в Брюксел е съпътствана от безпрецедентни мерки за сигурност

Въпросът за падането на визите за САЩ за всички страни-членки на Европейския съюз не получи конкретен отговор на Срещата на върха в Брюксел

 

В навечерието на първата визита на Барак Обама в белгийската столица се появи информация, че темата за визовия режим за страни като България, Румъния, Полша, Кипър и Хърватия ще бъде обсъдена. Официално обаче не беше обявено да са водени разговори по този казус.  

 

Обама обеща на своите европейски партньори помощ в процеса на постигане на по-голяма енергийна независимост в сянката на последните събития на европейската политическа сцена. Той допълни, че Европа е най-близкият стратегически партньор на Вашингтон и заради това партньорство светът е по-сигурен и справедлив. 

 

Първата визита на Барак Обама в Брюксел е съпътствана от безпрецедентни мерки за сигурност, които костват на Белгия над 10 милиона евро. Подозрителен пакет в автобус предизвика отцепване на голям периметър в близост до централата на НАТО, тъй като конвоят на Обама трябваше да мине оттам. Тревогата за бомба се оказа фалшива

 

Истински обаче се оказват подозренията, че агент от службата за охрана на американския държавен глава е бил върнат от Европа в САЩ заради бурна пиянска нощ. Той изпаднал в несвяст, мъртво пиян в коридора на хотел в Хага, ден преди Обама да пристигне за срещата на върха за ядрената сигурност. 

 

Освен него, още двама агенти са отстранени от длъжност, докато тече разследване по случая. Американският президент не пропусна да благодари на Европейския съюз за силната позиция срещу действията на Русия в Крим и увери, че Москва ще бъде все по-изолирана, ако продължава по поетия курс.