Проектът ще се случи по европейските правила, увери министърът

„Над „Южен поток” продължава да се работи. За нас той е важен и стратегически, защото ще създаде над 5000 работни места”, каза по време на пресконференция в Хасково министър Драгомир Стойнев.

 

„Този проект ще се случи по европейските правила и няма да нарушава европейското законодателство. Работата ще продължи, това трябва да стане по най-прозрачния начин”, допълни министърът на икономиката.

 

България до този момент е единствената страна, която подписа споразумение за „Газпром” след много тежки преговори. „Готвим отговор на г-н Йотингер. Аз исках да бъде уведомен, след като имаме цялостен проект, за да се знае какво ние предлагаме и как променяме законодателството. Този законопроект може да бъде изменен значително, но ще го информирам за нещо, което още не е влязло в пленарна зала. Това решение бе взето по предложение на България, подкрепено от Австрия, Словения, Гърция и др. Искахме тази работна група, водена от ЕК, съвместно с групата от руска страна, да разрешат регулаторния регламент, а не всяка държава да преговаря с Русия и да решава проблема на парче. Затова според нас не противоречи на европейското законодателство. Според това, което е представено от народните представители, не е в нарушение. Аз притеснения нямам. Парламента решава какъв ще бъде крайния вариант на внесения законопроект”, заяви министър Стойнев.