Черно-бялата лента се казва „Любов, живот и смях” и е открита в Холандия

Британският филмов институт откри един от 75-те най-търсени филма на нямото кино. Той е създаден преди повече от 80 години и е с участието на легендарната хористка от миналия век Бети Балфур.  


Черно-бялата лента се казва „Любов, живот и смях” и е открита в Холандия като преди това търсенето й е продължило над 80 години. Тя излиза на бял свят, след като в сградата, в която е събирала прах, са започнали ремонтни дейности. Служител на местна телевизионна станция се натъква на старата лента и я предлага на холандския филмов музей.


След анализ става ясно, че филмът е написан и режисиран от Джордж Пърсън през 1923-та година. Досега само един друг филм на същия режисьор е бил намерен в пълен формат и това прави откритието особено важно за феновете на нямото кино. Историята разказва за момиче, пеещо в хор, което се влюбва в беден автор.


Още едно любопитно откритие за почитателите на изкуството - полицията в Италия е открила откраднати картини на художниците Бонар и Гоген в кухнята на работник. Произведенията на изкуството били откраднати от британски колекционер през 1970-а. Работникът ги купил на търг за 45 000 евро, но реалната стойност на платната е над 10 милиона.