Международни сайтове за независимо кино събират средствата за нови филми от самата публика

Има алтернативен начин за финансиране на филми на млади режисьори, без да се чакат пари от държавата. Международни сайтове за независимо кино събират средствата за нови филми от самата публика още преди да са започнали снимките. Наградите за "спонсорите", които са и бъдещи зрители на лентата, варират от плакат и DVD до епизодична роля в лентата.

 

Ивайло Минов е млад режисьор, завършил Лондонската киноакадемия. Решава да заснеме втория си късометражен филм, но да избегне тромавата процедура на кандидатстване в Националния филмов център.

 

Ивайло представя бъдещия си проект в една от международните платформи за независимо кино за финансиране от публиката.

 

Проектът успява да събере 3500 паунда. Хората даряват суми от пет до 500 паунда. Спонсорите на бъдещия филм със заглавие „Паркинг” се оказали хора от цял свят.

 

След като се оказа, че България е на първо място в Европа по най-бързорастящ брой на публиката в киносалоните, решихме да проверим, дали българите са склонни да платят за филма предварително.

 

Така Ивайло Минов заснема късометражния филм "Паркинг", селектиран в конкурса на София Филм фест. Лентата, в която главните роли се изпълняват от Жорета Николова и Валентин Ганев, разказва за избора между любовта и дълга.