В това число влизат още председателят на комисията, заместниците и секретарят

Без дебати парламентът реши окончателно ЦИК да бъде от 18, вместо досегашните 17 членове, предложени от парламентарно представените партии и коалиции.


В това число влизат председателят на комисията, заместниците и секретар, които се предлагат от политическите сили в Народното събрание, записаха депутатите с приетите на второ четене промени в Изборния кодекс, информира БТА.


При назначаването на членовете на ЦИК се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции. Представителите на една партия или коалиция не може да имат мнозинство в комисията.


Освен 18-те, излъчени от парламента, в ЦИК свои представители изпращат и политическите сили, които имат избрани с техните листи евродепутати, но не са представени в Народното събрание.


След европейските избори на 25 май, ако има промяна в представителството в Европейския парламент, президентът с нов указ ще трябва да приведе състава на ЦИК в съответствие с новото разпределение на силите в ЕП. Това ще става автоматично, без нови промени в Изборния кодекс.