Хората оспорват евентуална поправка в общинската наредба за разполагане на търговски обекти

Търговци на сергии се събраха тази сутрин пред общината в Бургас на протест срещу промени в общинската наредба, които според тях ще позволят монополизиране на пазара.

 

Поправката е в наредбата за разполагане на търговски обекти на територията на общината. Търговците наематели на общински павилиони, които се занимават с продажба на вестници, цигари и дребни пакетирани стоки, оспорват предложението, с което се дава възможност на всеки търговец да наема повече от един общински обект.

 

Търговците на дребно обаче смятат, че не могат да се възползват от тази промяна, а тя се прави за точно една определена верига магазинчета. Хората се оплакват, че и сега производителите не им доставят цигари, а за веригата има, предлагала дори и промоции.  

 

Предложението за промяна в наредбата го внасяме с мотива да създадем равни възможности за всички търговци. Полезно е за най-малките търговци да ползват няколко обекта законно, защото в момента заобикалят закона и регистрират по няколко различни фирми”, заяви водачът на групата на общинските съветници от ГЕРБ - Бургас Димитър Людиев. 

 

Протестът в БургасТой уточни, че в предложението, което ще бъде гласувано, не се дава възможност за преотдаване под наем. 

 

Тази поправка е абсурдна. Няма как малката фирма да се конкурира с монополната верига”, заяви Николай Димитров, представител на търговците.

 

Хората освиркаха председателя на общинския съвет, когато го видяха да отива на работа.

 

Търговците не вярват, че ще могат да вземат повече обекти, а смятат, че те ще бъдат дадени на конкретни хора и вериги. 

 

Напрежението малко преди 9:00 часа ескалира. По-късно обаче около 200 търговци влязоха в залата, където се провежда заседанието на общинския съвет.