Евросъюзът призова всички страни в конфликта да изпълнят Женевското споразумение

Европейският съюз е обезпокоен за териториалната цялост на Украйна и референдумите за федерализация на страната. Позицията на Брюксел обяви говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

 

„Обезпокоени сме преди всичко за териториалната цялост и суверенитета на Украйна”, заяви Майкъл Ман, след като бе помолен да коментира плановете за провеждане на допитвания в източната част на страната. От името на ЕС той призова страните да изпълнят договореностите от Женевското споразумение за Украйна.

 

По думите на Ман никой не трябва да интерпретира споразумението, както му е удобно, а всичко, което е записано в документа трябва да бъде изпълнено.

 

„Всички страни трябва да се въздържат от всякакво насилие, от заплахи и провокационни действия. Всички незаконно въоръжени групи трябва да бъдат разоръжени. Всички незаконно завзети сгради трябва да бъдат върнати на собствениците”, даде пример говорителят на Аштън.

 

Майкъл Ман посочи, че трябва да бъдат освободени всички незаконно окупирани от украинските граждани улици, градини, площади и други обществени места, след като бе попитан как се отнася ЕС към позицията на властите в Киев, че изискванията, договорени на четиристранната среща в Женева, не са приложими към столичния площад „Независимост”. Площадът се превърна в главната арена на антиправителствените протести срещу управлението на сваления президент Виктор Янукович.