Докато това е така, не може да има възможност за развитие на държавата в правилна посока, смята тя

Докато това статукво е сковало държавата в менгеме, не може да има възможност за развитие в правилната посока”, коментира в предаването „Здравей, България” лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева. Според нея определени икономически кръгове управляват в момента държавата.

 

Има си определен бизнес кръг, който контролира в момента основните политически фактори – БСП, ДПС, „Цензурата”, „Атака”. ГЕРБ е имал периоди от съществуването на партията, когато е в тесни отношения с този бизнес кръг и смятам, че все още не са съвсем прекъснати”, заяви Дончева. Според нея става въпрос за Външно-търговската банка на Русия, която се появява в различни бизнес проекти, във футболния клуб „Левски”, и е свързана с Корпоративна търговска банка. Целта на всичко според нея било запазването на този бизнес кръг. 

 

Дали ще го запази с едно съотношение между БСП и ДПС, дали ще добавя гласове от „Атака”, дали ще са от друго формирование – това няма никакво значение”, заяви Дончева. 

 

Според нея протестите макар и да са на приливи и отливи сочат, че има достатъчно критична човешка маса в държавата, която недоволства от това.

 

Не може да има щастливи хора, дори богати, в деморализирана и разбита държава”, смята Татяна Дончева. 

 

Тя коментира и предстоящия евровот. По думите ѝ партиите, които управляват, гледат на тези избори като на упражнение, от което да извадят довод за запазване на парламентарното статукво, за запазване на правителството, за запазване на основните четири парламентарно представени партии в сегашния им състав. 

 

Присъствието на Делян Пеевски в листата на ДПС е форма на наглост”, смята Дончева. „Прави впечатление в сегашния евровот голямото желание на лидерите на партиите да попаднат на чело на листите. Отдавам го на желанието да запазят статуквото и на разбирането, че са най-добрите водач на листи”, обобщи тя. 

 

Цялото интервю гледайте във видеото!