Украинският левкой и Манчкин дефилираха в "Здравей, България"

Екзотични котки се разходиха тази сутрин в студиото на "Здравей, България”. Редки породи ще бъдат показани за първи път у нас на специализирана изложба на 26 и 27 април в София. На събитието ще дефилират около 40 котки - Бамбино, Канадски сфинкс, екзотични персийски, Манчкин, Украински левкой и много други.

 

"Уникалното за Украинския левкой е както голото й тяло, така и характерът й – не е агресивна и е много предана към човека. Клепналите уши също допринасят за уникалния й вид”, разказа Елена Чернова, организатор на изложбата и собственик на Манчкин и Украински левкой.

 

Тази порода е създадена в Украйна в края на 90-те години. При нея са обединени две естествени мутации. Интересното за Украинския левкой е, че яде храна, нетипична за котките, като плодове и шоколад. Дори пие и шампанско.

 

"Тази порода донякъде е загубила котешката си същност и сe e очовечила”, допълни Елена Чернова. 

 

За породата Манчкин пък са характерни късите крачета, обясни Стефан Крачунов – изложител на породите Бамбино, Канадски сфинкс и екзотични персийски.

 

"Това е естествена мутация и също се развъжда в края на 90-те. Друго характерно за нея е различният цвят на очите – едното е кафяво, а другото - синьо”, допълни той.