Части от животните пък се използват за приготвянето на лекарства за народната медицина

Властите в Китай възнамеряват да забранят чрез закон яденето на редки животни, както и употребата им и части от тях за приготвянето на лекарства, традиционни за народната медицина, пише БГНЕС.

 

Планира се криминализирането на убийството на редки животни, като на бракониерите ще се налага лишаване от свобода до 10 години. Под протекцията на държавата ще са около 420 вида редки животни и организми, сред които панда, панголин, хималайска мечка, рокселанов ринопитек и други.

 

Според властите бизнесът с редки животни, използвани за храна или в народната медицина, генерира печалби от десетки милиони долари. Животинският свят в Китай е поставен в опасност не само заради бракониерството, но и заради урбанизирането на хабитатите на представителите на местната флора и фауна.

 

През последните години за нуждите на селското стопанство се усвояват все повече и повече земи, което обрича множество животни на глад, тъй като естественият им хабитат бива разрушен. По този въпрос обаче засега властите не предприемат почти нищо.