70-годишната Зоя Войнова от село Богородица живее на пълни обороти

Зоя Войнова от петричкото село Богородица е на 70 години и живее на пълни обороти! След като преди година жената дари 20 хиляди лева, събирани повече от 3 години, на разрушен храм, наскоро Зоя издаде стихосбирка и стана „Мис Баба”. И всичко това, докато продава земеделската си продукция на Кърналовската борса.

 

Поетесата баба Зоя казва за себе си, че е винаги в строя. Хората в село Богородица я познават като най-добрата търговка и като жената, която изгради храм на пророк Илия по заръка на Ванга. Сега продължава да събира пари за други рушащи се църкви. Наред с това, обаче намери време да стане „Мис Баба” на село Кърналово и да издаде стихосбирката си „Кризисно време”.

 

Имам стихове за всичко. За злобата, за завистта и за мен злобата и завистта е по-страшна и от смъртта. То отвътре  го яде и не може да го спре”, споделя баба Зоя. Оказва се - поетичната душа може успешно да вирее и на пазара сред репички и домати. „Тук пиша, когато имам свободно време, вместо да мисля, че не съм продала, да се ядосвам, аз почвам да си отвличам вниманието в стихове”, допълва тя.

 

„Общото между плодовете, зеленчуците, вярата и поезията е, че едното те вдъхновява, другото те храни. Едното е материално, другото духовно”, казва поетесата. „Човек без вяра, без срам и без страх от Бога, мисля, че не е човек”, завършва тя.

 

Репортер: Екатерина Николова