Корабите вече заеха местата си и са готови да се покажат в пълния си блясък

Във варненския залив се провежда Парадът на ветрилата – най-атрактивната част от регатата "Тол шипс". Корабите вече заеха местата си и са готови да се покажат в пълния си блясък. 

 

Парадът поведе българската красавица "Калиакра“, която тази година празнува 30-годишен юбилей. Ветроходът е построен в Полша, а през 1984 година на борда му се издига българския флаг. Досега баркентината е участвала в над 30 международни регати, посетила е стотици пристанища на три континента, а спечелените награди са неизброими.

 

Повече от 20 години Румен плава под ветрилата на "Калиакра“. Старият морски вълк разказва, че няма ветроход, който да не са побеждавали през годините в различни гонки. Дори руските гиганти.

 

Съвсем заслужено предава това самочувствие и на практикантите, които всяка година се обучават на борда на "Калиакра“. 30 години ветроходът е най-добрият български посланик по света, а сега баркентината се превръща в посланик на Варна за кандидатурата й за европейска столица на културата през 2019 година.

 

Всичките 20 ветрохода, които са разпънали платната си на Парада на ветрилата, са в целия си блясък. Парадът слага край на домакинството на Варна на регатата "Тол Шипс 2014” и поставя началото на състезателната част. 

 

Веднага след морското дефиле на корабите с топовен салют ще бъде даден старта на първата гонка от Варна до руското пристанище Новоросийск. В нея ще се включат българските кораби "Калиакра“, "Роял Хелена“ и по-малката яхта "Феникс“. 

 

Репортер: Нивелина Няголова