Цветан Дочев е издал 4 книги, от които най-успешната е тази с врачански рецепти на врачански диалект

Как една пещ може да не пече агне за Гергьовден, но да осигури други вкусни храни за трапезата? Как се прави чорба „Бисмарк” и защо помага при махмурлук след празниците?  Що е то „дивашки” манджи? 

 

На БП4 т.е. на База Панега 4 Цветан Дочев буквално размита за нас. Още докато ни подава бъкличка за добре дошли обяснява, че той е ДС. Не, не защото е бил агент на Държавна сигурност, а защото артистичният му псевдоним е Дедо Скръц. Показва ни първо пещта, която не служи за печене на гергьовски агнета. Няма как, като човек не разполага с агне. Приготвят се например баница с боб, ютика ДС, демек дедо Скръц и други манджи.

 

Писателят-сатирик е издал 4 книги, от които най-успешната е тази с врачански рецепти на врачански диалект. Приготвя за нас бърза закуска, която е посветил на Нова телевизия. В рецептата има бадеми, добре сварени лапад и гъби, сирене, доматен сок, пресен лук, магданоз и копър, сурови зелени джанки направо от дървото, млади лозови листа и крехки такива от липа. За да стане точно рецептата на Нова във всеки сезон обаче има конкретна символика.

 

Гергьовската пита пък е с билки – балканска чубрица, риган и разбира се лют пипер. Дедо Скръц я нарича гнявена турта т.е. добре измесена пита.

 

За напиване на празник е ракията – каменярка т.е. толкова силна, че може да напие и камък. А за изтрезняване? - чорба „Бисмарк”.

 

Целия репортаж гледайте във видеото.