Екипът на "Здравей, България" помогна 14 тоалета да зарадват абитуриенти в нужда

Три момичетата от Монтанско ще отидат на абитуриентския си бал, благодарение на момичета, които не познават, но които им дариха своите рокли. Инициативата "Пепеляшка на бала", която от "Здравей, България" започнахме, вдъхновени от момиче, което събра свои съмишленици в събирането и даряването на бални тоалети, вече дава резултат. И така днес, часове преди последния училищен звънец, три дванадесетокласнички вече имат рокли за своя бал.


Дългоочакваната вечер за всички ученици се оказва непостижима мечта за някой абитуриенти. Такива са и историите на трите момичета, на които родителите им нямат възможност да осигурят рокли и обувки за бала.


Семейството на Борислава живее на няколко километра от Лом. Родителите й са безработни от 14 години, но въпреки трудностите искат тя да има образование. Издържат се единствено с пенсията на баба й, която е близо 300 лева. Затова така и не останали пари за рокля. Двете рокли, които й занесохме, Борислава ще облече на бала и на последния учебен ден.


Борислава има чанта, остава да й купят само обувките. Роклите й са дарение от две от стотиците вече завършили момичета, които писаха до предаването ни.


Не на подкрепата от майка си се надява 18-годишната Галя. Тя живее в център за временно настаняване в Монтана. Родителите й почти не се интересуват от нея. Не е правила планове за бала, нямала е как. Роклите обаче, които и занесохме, отново върнаха усмивката на лицето й. След като разбрала, че ще има рокля, Галя намерила от стария таван на баба си и обувки. Чанта й дала нейната леля.


Роклята за последния учебен ден в езиковата гимназия на Мария се оказа точно по мярка. Дни преди бала, майката й успяла да й купи бална рокля, но досега Мария нямаше тоалет за изпращането.


Екипът ни помогна 14 тоалета да зарадват абитуриенти в нужда. Част от децата не пожелаха да споделят емоциите си пред камера, защото се притесняват. До баловете остава още малко време, а ние все още имаме рокли и костюми, които чакат да намерят своите абитуриенти. 

 

Как да помогнете и вие - гледайте във видеото.


Репортер: Биляна Борисова