Евроизборите не вълнуват особено местните, от години всички гласуват за една партия

Има ли бъдеще в село Бъдеще? Как живеят хората там, вълнуват ли се от евроизборите, към бъдещето ли гледат или се взират в настоящето – отговорите на тези въпроси от екип на "Събуди се".

 

Бъдеще не винаги се е казвало така. Било е Ахиево. Името е турско и означава мечки. Преводът обаче не се харесал на местните и те прекръстили селото. Днес близо 800-те жители на Бъдеще се гордеят с името му. Оплакват се обаче, че нямат работа

 

Евроизборите не вълнуват особено местните. Разказват, че от години всички гласуват за една партия. Така или иначе в селото не са постъпвали евросредства. Единствено знамето на Европейския съюз на фасадата на кметството издава, че Бъдеще е част от Европа. 

 

За изборите пък напомнят списъците, залепени на секцията, по традиция поместена в библиотеката. А тя, наред с добре заредения магазин и паметника в центъра, е сред гордостите на Бъдеще. 

 

Деца има през лятото. Командировани у своите баби за ваканцията. Млади хора обаче почти няма. В миналото на Бъдеще е имало училище. Голямо и чисто. Преди седем години обаче кметът на селото затваря вратите и слага катинар. 

 

В миналото е имало и грандиозни планове. В центъра, до църквата, е започнат строеж на културен дом по времето на социализма. В последствие проектът е замразен. Скелетът на недовършената сграда засенчва паметника на площада десетилетия. Местните са свикнали с гледката. Проблемите им са от друг характер.

 

Улиците на Бъдеще не са виждали асфалт повече от 20 години. Тук-там положението спасява насипан от кметството чакъл. Затова броени дни преди евровота мечтата на кмета е една – поне главната улица да бъде асфалтирана.