Инспекцията по труда започна проверка в мината, след репортажите на Нова телевизия

Инспекцията по труда започна проверка в мината в Бобов дол, след като Нова телевизия показа потресаващ запис за това как работници се редят на среднощни опашки за храна. Проблемът е, че работодателят им дава ваучери, валидни в един единствен празен магазин.

 

Новината провокира огромна обществена реакция. Кадрите възмутиха и синдикатите, и националния омбудсман Константин Пенчев, който нарече случващото се в мините „съвременна робия”.

 

Но какво правят институциите? Трудовата инспекция започна проверка, като обаче преди това писмено предупреди собственика, че ще бъде проверен. Така че изненади и особени находки от тази проверка не се очакват. Не трябва да ни учудва и фактът, че самите миньори не искат да говорят за социалните си проблеми.

 

Знае се, че магазинът, от който хората купуват храна с ваучери, е на собственика на мината - Христо Ковачки. Ваучерите се дават редовно, признават хората, но с тях почти няма какво да се купи – рафтовете са празни. А хората ядосани. Страхуват се да говорят, за да не загубят работата си.

 

Ситуацията в Бобов дол възмути цялата държава. Националният омбудсман Константин Пенчев сезира инспекцията по труда, да започне проверка. Синдикатите също казаха, че са изненадани от случая.

 

„Не знам за нито един подобен случай. А обратното – процесът на ваучерното хранене е като цяло уреден много стройно и работи много прецизно. Затова това, което виждам ме изненадва – това е единствен случай, уникален”, коментира вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

 

От тази сутрин Инспекцията по труда проверява случая. Според чиновниците – т.нар. ваучери за храна са всъщност допълнително плащане, което не е част от заплатата. Каква е точно формата –тепърва ще се установява. Но проверка в магазина няма да има, поне засега. Неофициално, много хора в града казват, че проблемът с празния магазин съществува отдавана.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.