Сатирата с преференциите измести по-сериозната политическа тема с очакваните промени в кабинета

Въпросът „Кой?” отстъпи място на въпроса „Кога?”. Четири дни след изборите дори и управляващите са категорични - предсрочни избори ще има. Въпросът е кога?


Ще има ли оставки в БСП и предстои ли ремонт на кабинета – по водещата политическа тема работят Калина Влайкова - от централата на червените и Марина Стоименова, която днес следи работата на правителството.


В момента нещата с предсрочните избори и промените в кабинета изглеждат малко като в анекдота – „ДПС каза, че ще има предсрочни избори, ама друг път”. Но като стана дума за вицове по адрес на БСП, те през последните дни изобилстват в социалните мрежи.


Интрига до интригата в левите редици. Първата - бил ли е притискан Момчил Неков да се откаже от евродепутатския си джакпот.


„Не ми е известно да е имало какъвто и да било натиск върху него”, обясни Мая Манолова от „Коалиция за България”.


Клюките - на Неков е бил предлаган зам.-министерски или друг апетитен пост в замяна на депутатската банка в Брюксел.


„Престанете с този Момчил Неков! Той е вече евродепутат! Намерете си друга тема! Те може да искат и за патриарх да го изберат, той си е евродепутат”, заяви Кирил Добрев от „Коалиция за България”.


В крайна сметка в официално изявление чрез агенция „Фокус” Неков сам сложи край на спекулациите и недвусмислено заяви, че ще замине в европарламента. Интригите обаче не спряха дотук - сега гадаем дали Сергей Станишев ще спази обещанието си отпреди вота да не замине за Брюксел.


„Имам още няколко часа да реша”, обяви лидерът на БСП Сергей Станишев.


ЦИК ще обяви официално имената на българските евродепутати утре. А междувременно Мая Манолова от БСП заяви, че грешката 15/15 всъщност е допусната от избирателите на всички партии до номер 17 в бюлетината - масово те отбелязвали едно и също число и за партия, и за кандидат.


Сатирата с преференциите измести по-сериозната политическа тема с очакваните промени в кабинета и евентуални предсрочни избори, за които заговори ДПС. Днес тя стихна и вълнуваше само ГЕРБ.


„Незабавни предсрочни избори. Тук е вратата, която отварям към всички, колкото и да не ми е приятно - включително към БСП. Начинът, по който ни подредят хората, ако аз съм втори или трети, подрепям. И обратното”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.


Анализът се чака другата седмица, когато се събира ръководството на БСП. По неофициална информация Сергей Станишев няма да подаде оставка.

 

Ето и коментарите на министрите за вариантите "ремонт на кабинета" и "предсрочни избори".

 

„Колко ще бъде дълъг мандата на това правителство, ще се реши в НС - Вие как го усещате? - Аз гледам да не мисля в тази посока, колкот повече мислиш, толкова повече пречи за реализиране на програмите. - Тоест не мислите и за промяна в тази програма, тъй като се чу и такъв вариант от коалиционните партньори? - Ами вероятно ще трябва да бъде обект на анализ политически между партиите и едва тогава да се мисли в тази посока”, обяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.


„Нямам никакви притеснения, всеки министър си изпълнява служебните задължения и няма право да привнася в тях никакви емоции, включително и притесненията все едно във връзка с какво.- Никаква дума ли не стана между вас и колегите ви? - Всичко върви съвсем обичайно”, твръди министърът на спорта Мариана Георгиева.


„Предвид събитията от вчера, чувствате ли се застрашен на поста си? - Какво се е случило вчера? - Това вече зависи от политическите лидери”, обясни икономическият министър Драгомир Стойнев.


„Никога не съм се притеснявал за моето място, тъй като това нещо никога не е било цел за мен”, заяви Цветлин Йовчев.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Калина Влайкова и Марина Стоименова