Експертите определят случая като „буря в чаша вода” от страна на БСП и "Атака"

„Изборите не могат да бъдат анулиани, в момента гледаме буря в чаша вода от страна на БСП и „Атака”, заяви в студиото на „Здравей, България” преподавателят по Конституционно право проф. Георги Близнашки по повод искането, което "Атака" отправиха към главния прокурор Сотир Цацаров за касиране на изборите. В жалбата си депутатите от партията се основават на допуснати съществени нарушения на Изборния кодекс. Депутати от БСП също подкрепиха искането на „Атака”.

 

„Интересна ситуация: Всички се оплакват, но всички купуват гласове. От формална гледна точка искането е изправно, но много трудно ще се докажат твърденията. Още повече, че се иска анулиране на вота. Може да се оспорва изборът на определен евродепутат, а не на изборите като цяло. Все пак трябва да видим какво ще каже Конституционният съд, но това е изключително крайна мярка. Ако искат успех, ще трябва да докажат, че всеки депутат е избран нелегално, допълни той.

 

„На мястото на БСП не бих оспорвал избори, при условие, че съществува случаят „Бобов дол”. „Атака” загуби катастрофално изборите, сега може би това е опит да се успокоят избирателите им, че те всъщност не са загубили, а са ги излъгали", категоричен бе и математикът проф. Михаил Константинов.

 

"По-интересно е с Реформаторския блок. При повторно броене на гласовете те се надяват на втори мандат, което е невъзможно, и второ – госпожа Кунева да вземе първото място чрез преференциалния вот. Невъзможно е, защото им трябват близо 20 000 гласа да вземат още един мандат”, каза експертът. Той посъветва „ентусиастите”, които искат да касират изборите, да отворят страницата на ЦИК и да проверят протоколите за евровота.

 

Целия разговор по темата гледайте във видеото.