Очаква се това да донесе около 4 милиарда евро за гръцката икономика

Гърция планира да направи от старото столично летище Хеленикон „курорт от световна класа”. Очаква се това да донесе около 4 милиарда евро за гръцката икономика, информира БГНЕС.


„Ремонтът ще донесе постепенно около 4 милиарда евро за гръцкия брутен вътрешен продукт, включително 1 милиард евро приходи само от туризъм”, заяви Одисеас Атанасиу, изпълнителен директор на Lamda Development.


Летището „Хелиникон” и прилежащото пристанище с 337 кея, се разпростират на близо 6,3 квадратни километра и имат 3,5 километра излаз на море. То е разположено на 8 километра южно от Атина.


Припомняме, че консорциум, съставен от Lamda, китайската Fosun Group и Al-Maabar от Абу Даби, нае през март „Хелиникон” за 99 години среку 915 милиона евро. Консорциумът обеща да инвестира 5,9 милиарда евро през следващите 15 години, за да създаде паркове, места за отдих, зали за концерти и изложби, хотели и луксозни резиденции.


„Хелиникон” се превърна в спортен комплекс за Олимпийските игри през 2004 г., но повечето от съоръженията, построени за Олимпиадата, почти не се използват оттогава. Сега предприемачите се надяват да привличат по 1 милион туристи годишно.