Засега бъдещето на кабинета остава неясно

Няма да има правителство между БСП и ГЕРБ в рамките на този мандат на парламента”, категорична беше позицията на Бойко Борисов по този въпрос днес. Лидерът на най-голямата опозиционна партия, обаче не изключи възможността да води консултации за коалиция с опонентите си след евентуални предсрочни избори.

 

Бързи предсрочни парламентарни избори най-късно до средата на септември иска лидерът на ГЕРБ.

 

„В рамките на този парламент не е възможно нито експертно, нито каквото и да е правителство, още повече, че аз съм против. Защото ако искате да избягате от отговорност – започвате да говорите за експертно правителство. Виждате псевдоекспертът Орешарски докъде доведе държавата”, коментира Борисов. 

 

Премиерът обаче се похвали, че в последната година нямало влошаване на финансовите показатели и България, дори се наредила сред петте страни с най-добри постижения в тази област. Въпреки това Орешарски не отрече скорошна оставка на кабинета, но за сетен път, че решението не било в неговите ръце.

 

Въпросите за оставки и предстоящи избори са въпроси към парламентарно представените политически партии. Те не могат да се решават от изпълнителната власт в ситуация, когато изпълнителната власт или премиерът няма своя политическа партия”, заяви Орешарски.

 

Засега бъдещето на кабинета остава неясно – поне до евентуално решение от политическите консултации, които започват в петък.