На 27 юли ще бъде избран нов лидер на социалистите

Сергей Станишев се оттегля от председателския пост в БСП, нов лидер ще води партията към изборите.

 

В мотивите си Станишев не беше напълно конкретен. Призна, че е правил грешки, но не уточни какви. Продължава обаче да се счита за стабилен лост в партията и по всичко личи, че не смята да се отказва от влияние в нея. Вече обаче от позицията си на европейски представител.

Още по темата

Станишев сам предложи свикването на Конгрес на 27-ми юли. На него ще се избира нов председател и ще се съставя предизборната платформа.


Въпреки че номинациите ще се правят от структурите и не би трябвало да е предрешено кой ще замени евродепутата, Станишев е категоричен, че ще застане плътно до наследника си и ще му помага.


„Доста осъзнато, премислено, ако щете изстрадано решение”, обяви Сергей Станишев на пленума на БСП.


Мислено и страдано по-малко от две седмици. Толкова мина, откакто Сергей Станишев заяви категорично, че няма да подава оставка, защото така само ще направи услуга на опонентите си.

 

Въпреки днешното си решение, станишев увери, че не е излъгал. За тогава си било вярно. Днес обаче осъзнава, че партията има нужда от нова енергия. А за конкретни свои грешки - не проговори. Решението на Станишев удовлетвори повечето му съпартийци.


„Силно положително и с ясно добро отношение към Сергей за това, което е направил и това, което прави”, заяви Борислав Гуцанов.


Започва възхода на БСП, запомнете го”, обяви Бриго Аспарухов.


„Макар и малко закъснало, но правилно”, коментира Румен Овчаров.


Станишев обаче не пропусна да спомене враговете отвътре.


„Много жалко е, когато наши представители със свои амбиции, отварят портите на БСП за тези влияния”, заяви Станишев.


Влиянията били на бившите "другари", а целта - да получат дял в партията и да я превърнат в инструмент на чужди интереси. Станишев забеляза и вътрешното разединение в БСП. Дължало се не на друго, а на клевети и интриги. Както и на „натиска на коалиционните партньори”, с които БСП реши да управлява. И се самооцени.


„Няма да избягам от моята отговорност, защото в левицата аз съм един много важен стълб и съм обединителна фигура за много голяма част от левицата”, заяви още Сергей Станишев.


Станишев предупреди, че няма намерение да се оттегля напълно. А ще остане в първите редици в битката и редом до новия председател без да назовава своите предпочитания. Като зам.-председател до себе си обаче постави Драгомир Стойнев - неофициално най-спрягания за наследник.


„Ако получа номинации, ще участвам”, обяви след това Драгомир Стойнев.


Ако и Мая Манолова получи номинация обаче, Стойнев ще се изправи срещу нея.


Останалите, спрягани за наследници обаче не бяха толкова смели в отговорите. Сред спряганите имена са тези на Мая Манолова, Корнелия Нинова, Михаил Миков, Борислав Гуцанов и най-вече – икономическия министър Драгомир Стойнев, който днес израсна в партийната йерархия и беше назначен за зам.-председател.


Повече по темата гледайте във видеото.