САЩ и Русия са за независимо и открито международно разследване на трагедията

Малайзия има изключително право на достъп до черните кутии на пътническия самолет, който се разби в Украйна. Това заяви днес малайзийският премиер Мохамад Наджиб, цитиран от ИТАР-ТАСС и ДПА, съобщава БТА. 

 

Според международното право всички права върху черните кутии са изцяло на собственика на самолета. Тези, които нямат подобни права, не могат да присвояват устройствата”, заяви той.

 

По-рано днес малайзийският министър на транспорта Ляо Тьонг Лай и външният министър Анифа бин Хаджи Аман пристигнаха в Киев, за да помогнат да се гарантира, че на екипа от малайзийски следователи е предоставен пълен достъп до мястото на трагедията. 

 

Руският министър на външните работи Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери са се договорили да използват влиянието на Русия и САЩ върху воюващите сили в Украйна, за да ги накарат да се откажат от насилието

 

При телефонен разговор ръководителите на външнополитическите ведомства са се съгласили, че трябва да бъде осигурено абсолютно безпристрастно, независимо и открито международно разследване на трагедията с малайзийския авиолайнер в Украйна. 

 

Всички веществени доказателства, включително черните кутии, трябва да бъдат предоставени за изучаване в рамките на международно разследване, а на терен трябва да се осигурят всички необходими условия за достъп на международните експерти, договорили са се Лавров и Кери. 

 

Двамата също така са се съгласили, че за дългосрочното регулиране на конфликта в Украйна всички страни трябва да се върнат към изпълнение на женевското споразумение от 17 април

 

Великобритания днес също настоя Русия да използва влиянието си над украинските сепаратисти, за да бъде подобрен достъпът до мястото на трагедията. "Не виждаме достатъчно подкрепа от руснаците", заяви министърът на външните работи Филип Хамънд и добави, че има все повече доказателства, че зад атаката стоят украински сепаратисти. 

 

Посланикът на Русия във Великобритания е бил повикан в британското външно министерство, за да му бъде съобщена позицията на Лондон спрямо случващата се в Украйна.