Проф. Близнашки призна, че спрягат името му за премиер на служебното правителство

Оставката на кабинета „Орешарски” трябваше да бъде подадена преди една година. Такова мнение сподели в „Здравей, България” проф. Георги Близнашки, когото спрягат за премиер на бъдещото служебно правителство.

Още по темата

 

„След цялата тази година на кризисно развитие, трябва да направим следния извод – не може да управляваш безсрочно, ако не си спечелил парламентарните избори”, категоричен беше Близнашки. Според него навсякъде по света, при подобна ситуация след избори се създава широка коалиция и то с временен мандат и цели.    

 

„Много съм изненадан от поведението на Пламен Орешарски, от това, че така упорито цяла година се беше вкопчил в управлението”, каза още професорът по конституционно право.

 

Една кошмарна коалиция даде едно абсурдно правителство. Въпросът е за принципите, върху които се изграждат коалициите”, коментира също Георги Близнашки, според когото въпросът е принципен, защото в България коалициите се съставят следизборно, а така се променя волята на народа.

 

Проблемите според Близнашки идват от пропорционалната избирателна система. В Гърция например партията, която излиза първа на изборите, получава бонус 50 места в парламента. У нас въвеждането на мажоритарен вот би дало сходен ефект, посочи юристът, който бе сред инициаторите на подписка за референдум по нови изборни правила.  

 

Проф. Близнашки призна, че и неговото има фигурира сред кандидатите да оглавят служебното правителство, което в момента окомплектова президентът Росен Плевнелиев.

 

„Не е важно само кой е назначил Делян Пеевски, а кой предлагаше и назначаваше министрите в този кабинет, шефовете на агенции, представителите на партиите във властта. Вчера Пламен Орешарски не отговори не само на него, а и не даде финансов отчет на това в какво положение служебният кабинет и следващото правителство ще заварят държавата”, коментира журналистът от „Радио К2” Илиана Беновска. „Третото, което за мен беше важно вчера, е къде беше Сергей Станишев. Всички казват, че Орешарски е виновен, че това е негов провал. Не мога да се съглася с това. Орешарски трябва да отговори, защо е приел този пост и дали наистина е бил в шах да не може да направи нищо самостоятелно… а Станишев е този, който създаде това правителство. Той го нарече – правителството на спасението на България”.  

 

„Всички кандидати за лидер на БСП, включително дамите, казаха, че те ще бият Бойко. Това ли е философията на една партия, която се пише за национално отговорна. Това ли е философията на лявото. Затова не можем да си отговорим на въпроса защо синият, десният Пламен Орешарски първо стана депутат от БСП, а след това и министър-председател”, каза още Беновска.  

 

„За последните месеци свикнахме Станишев да не е там, където трябва да бъде”, добави журналистът и издател Светлана Шаренкова. „Правителството работеше по политически договорки. Ясно е кой предложи Делян Пеевски – този, който го върна като зам.-министър на бедствията и авариите преди години. Кой? е Станишев, но нямаше политическото мъжество да го каже", допълни тя.

 

Целия разговор по темата ще проследите във видеото.