Образът му ще се появи през 2015-та в първия 3D анимационен филм на Жамел Дьобуз

На 31 юли големият френски комик Луи дьо Фюнес щеше да навърши 100 години, съобщава Франс прес, цитирана от БТА. С ролите на Виктор Пивер, Леополд Сароян, комисаря Жув или инспектор Крюшо, той запазва позицията си на шампион на френския бокс-офис с над 120 милиона зрители, дошли да аплодират незабравимите му гримаси.


За доказателство, "Голямата разходка" (1966), в който той и  Бурвил формират невероятен комичен дует, остава в продължение на 42 години най-гледаният френски филм с повече от 17, 27 милиона зрители.


Луи дьо Фюнес дьо Галарза е роден на 31 юли 1914 г. в парижкото предградие Курбевоа. Баща му е разорен търговец на диаманти. 


След завършване на гимназия упражнява различни професии - бил е помощник счетоводител, тенекиджия. Изкарва кратък курс по драматично изкуство и припечелва, свирейки на пиано в нощен бар.


Благодарение на актьора Даниел Желен получава първата си малка роля в една пиеса. Става известен на 40години с роля в „Преминаване през Париж”, където играе с големите звезди Жан Габен и Бурвил.


Следва успехът с „Фантомас” с Жан Маре през 1964, през същата година излиза и „Полицаят от Сен-Тропе”, първата част от поредицата, приключила през 1982 г. с „Полицаят и полицайките”, който е последният филм на актьора.


Друг негов голям успех е „Оскар” - пиеса, в която той започва да играе от 1959 г., и която през 1967 г. Едуар Молинаро адаптира за киното.


Въпреки сърдечния удар през 1975 г., той продължава да снима, ставайки все по-популярен с „Крилце или кълка” (1976) с Колюш и „Раздорът” (1978) - и двата на режисьора Клод Зиди.


Очаква се Луи дьо Фюнес да се появи следващата година в първия 3D анимационен филм на Жамел Дьобуз, реализиран в сътрудничество с Оливие дьо Фюнес, появявал се в няколко от филмите на баща си.


За 100-годишнината от рождението на Луи дьо Фюнес френското сатирично списание „Шарли Ебдо” му посвещава специален брой, който ще излезе на 6 август и заради чието списване семейството предостави част от архивите си.