Австрийската компания AMIC Energy Management GmbH ще закупи около 240 бензиностанции и 6 бази за съхраняване

Руската компания "Лукойл" съобщи, че е подписано предварително споразумение за продажбата на мрежата й от бензиностанции в Украйна.

 

Това стана дни, след като пронацисткото и националистическо движение "Десният сектор" обявиха, че искат от компанията да им доставят безплатно бензин

 

Цената, за която австрийската компания AMIC Energy Management GmbH ще закупи около 240 руски бензиностанции и шест предприятия за съхранение на горива в Украйна, не бе съобщена.

 

"Продажбата на мрежата от бензиностанции и резервоари в Украйна ще помогне за оптимизацията на структурите и мрежата за дистрибуция на "Лукойл" в Източна Европа", зави вицепрезидентът на руската компания Вадим Воробьов, цитиран от БГНЕС.

 

В изявлението на Воробьов не се споменава дали продажбата има връзка с кризата в Украйна.

 

Новината за продажбата идва след като държавите от Г-7 предупредиха, че може да наложат по-строги санкции срещу Русия заради дестабилизацията на Украйна. Засега "Лукойл" не е засегната от санкциите, наложени на редица държавни компании и фирми, свързани със събитията в Украйна.

 

"Лукойл" е основен играч в производството на суров петрол. Компанията има рафинерии в 6 държави и продава горива на повече от 30 страни.