Москва заявява, че превозваните стоки са абсолютно необходими за цивилните граждани в Донецк и Луганск

Нов спор между Украйна и Русия този път заради руски конвой с хуманитарна помощ. Киев обяви, че затваря граничния пункт в Харковска област, към който се е отправила руската колона. 

 

Украинците обвиняват Путин, че се опитвал да вкара войски в Украйна под прикритието на конвоя. Москва твърди, че превозваните стоки са абсолютно необходими за цивилните граждани в Донецк и Луганск.

 

Конвоят от близо 300 камиона тръгна в понеделник от Москва. Снощи колоната спря във Воронеж. Украинците са категорични, че няма да допуснат руските камиони, освен ако не ги инспектират предварително.

 

„Цинизмът на Русия няма граници. Първо пращаха танкове, ракети, терористи и бандити, които да се бият в Украйна. А сега пращат вода и сол”, заяви украинският премиер Арсений Яценюк. 

 

Брюксел е съгласен с украинската позиция. Евросъюзът подкрепя идеята помощта да бъде предадена в ръцете на Червения кръст.

 

„Очакваме независимостта на Украйна да се спазва. Украинците имат право да знаят какво влиза на тяхна територия”, заяви Кристалина Георгиева.

 

Русия отрича да се опитва да вкара в Украйна оръжие или войници. Москва твърди, че са се съобразили с всички предварителни изисквания на украинците. 

 

„Съгласихме се камионите да имат украински времена. Съгласихме се хора от Червения кръст и Организацията за сигурност и сътрудничество да са част от конвоя, както и представители на украинската власт”, заяви руският външен министър Сергей Лавров. 

 

По-рано днес той обсъди с американския си колега Джон Кери хуманитарната ситуация в Източна Украйна.