Той обеща да продължи делото на Ердоган

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) официално номинира турския външен министър Ахмет Давутоглу за наследник на Реджеп Тайип Ердоган като премиер и председател на партията.

 

Централният изпълнителен съвет на ПСР, който беше свикан под ръководството на Ердоган, реши да предложи името на Давутоглу за председател на партията. Той ще бъде избран на извънредния конгрес в Анкара на 27 август, пише БГНЕС.

 

Очаква се Давутоглу да получи мандат от Ердоган за сформиране на следващото правителство на 29 август. Давутоглу ще стане 26-ят премиер на Турция след гласуването на вот на доверие от парламента в началото на септември.

 

Ахмет Давутоглу обеща да продължи "движението за възстановяване" на Турция, започнато преди 12 години от предшественика му Ердоган, към когото отново засвидетелства верността си.

 

"За мен е чест да бъда номиниран за този пост. Уверявам ви, че единството на нашата партия ще бъде гарантирано. Никакво зърно на раздора не може да бъде посято между нас", обеща Давутоглу на своя предшественик. 

 

"Нашият конгрес не трябва да бъде арена на разделение, а напротив - да обединява и да засилва нашата партия", каза още той.