Отговорна за допуснатата грешка е стрелочничката, която била на смяна

Пореден инцидент с грешно подаден сигнал към влак от стрелочник. Този път на гарата в Нова Загора.


Експресът София – Бургас щял да навлезе в неправилен коловоз. За щастие срещу него не е имало друг влак. За да не се стигне до трагедия на релсите, вече е разпоредено, на някои гари да дежурят по двама стрелочници.


Влакът е пристигнал в новозагорската гара със закъснение. Машинистът установил, че сигналът от светофара в района не съответства на коловоза, по-който трябва да се движи и отново спрял за изясняване на ситуацията.


„Тъй като в момента участъка се ремонтира, извършват се ремонтни дейности, превключването се извършнва ръчно, тъй като е изграден временен пункт на самата гара. Нямало е насрещно движение, няма ранени, няма пострадали”, обяснява зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров.


Така закъснението на влака станало повече от час. Отговорна е стрелочничката, която е допуснала грешка.  


„Там се подменят стрелки, нови кабели се слагат, нова мрежа. Тези стрелки се оборудват с ръчни обръщатели. Т.е. вече отива стрелочник и обръща стрелката. Но когато е влязла в поста, е забравила да обърне ключенцето за отклонение за втори коловоз. И става едно несъответсвие между сигнала и маршрута за отклонение”, обяснява инж. Бисер Минчев от „Железопътна инфраструктура.


От НКЖИ уверяват, че засилват контрола и увеличават щата си, за да гарантират сигурността на влаковете в проблемните гари. Скоростта в ремонтиранете пунктове е ограничена до 25 км за всички композиции.


Повече по темата гледайте във видеото.