Навършват се 129 г. от обединението на Княжество България и Източна Румелия

С тържества в цялата страна ще бъде отбелязан денят на Съединението - 6-и септември 1885 г.

 

След Берлинския конгрес страната ни е разделена на Княжество България и Източна Румелия в пределите на Османската империя. Останалото под османска власт население започва движение за обединяване на разпокъсаната земя.

 

Кои са съвременните съединисти?През 1880 г. е създаден Български таен централен революционен комитет с една идея - обединение. През февруари 85-та начело на комитета застава Захари Стоянов. На 6-и септември в Пловдив навлизат отрядите на Чардофон Велики и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Два дни по-късно княз Александър I с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България. Пристига в Пловдив и определя за свой помощник в Южна България Георги Странски.

 

На 5 април 1886 г. в Цариград по време на посланическа конференция делегатите на Великите сили и Турция подписват спогодба, с която признават Съединението.

 

Как София и Пловдив ще отбележат празника?6-и септември е двоен празник за пловдивчани, защото освен Съединението на България, те честват и празника на града. Честванията по повод 129 г. от обединението на Княжество България и Източна Румелия в града под тепетата ще започнат с молебен, отслужен от Пловдивския митрополит Николай. По-късно ще започне традиционният маратон, който ще тръгне от центъра на град Съединение и ще стигне до Пловдив. Участниците в него ще пробягат 22-километровото разстояние. През целия ден ще има много концерти.

Военноисторическият музей в столицата пък отбелязва Съединението с тематична изложба.

 

Честит празник!