Президентът Барак Обама ще обяви новите стъпки в телевизионно обръщение

Съединените щати ще обявят нов план за борба с групировката Ислямска държава. Президентът Барак Обама ще обяви новите стъпки в телевизионно обръщение.

 

Досега Вашингтон се стремеше да намалява военното си присъствие в Близкия Изток, но разрастването на радикалната групировка в последните месеци и двамата обезглавени заложници вече предизвика нови въздушни удари.

 

Часове преди обръщението си към нацията, Барак Обама се срещна с лидерите на двете партии в Конгреса - за да ги прикани да подкрепят военните му усилия срещу ислямистите. Подробности за новата стратегия засега не са известни, но говорителят на Белия дом зададе известна посока.

 

По всичко изглежда, че Барак Обама е започнал сложен процес по подготовка на нацията и на американските съюзници в чужбина за нов военен конфликт в Близкия изток. Пред представителите на Конгреса Обама заяви, че разполага с необходимите правомощия, за да предприеме действия за унищожаване на "Ислямска държава". Така той даде за пореден път знак, че няма намерение да иска от Конгреса да подкрепи с гласуване плана му. Републиканците обаче поставиха конкретни условия.

 

САЩ вече започнаха да нанасят въздушни удари по цели на джихадистката организация в Ирак без официално одобрение от Конгреса. Предполага се обаче, че новата операция, която Обама ще обяви, ще бъде по-скъпа, по-мащабна и може да обхване и Сирия.