519 деца на бежанци трябва да прекрачат училищния праг на 15 септември

519 деца на бежанци трябва да прекрачат училищния праг на 15 септември. Към момента по данни на Червения кръст в клас са записани едва около стотина от тях. За да са по-подготвени, от БЧК им организират безплатно зелено училище. 

 

10-годишният Андрей живее в София – баща му е българин, а майка му – сирийка. Дядо му е лекар в лагера за бежанци в столичния квартал „Военна рампа”. Зеленото училище го научило да пише на български.

 

Почти всички момчета на лятното училище искат да са футболисти. Не и Ахмед. Той е на 8 и още му е трудно да говори български. Далия пък иска да се занимава с изкуство. Тя също не разбира всички думи. Някои са и трудни и за произнасяне. 

 

Извън смеха и закачките обаче децата на едноседмичното лятно училище пишат съчинения, за да усъвършенстват българския си език.  

 

За да има повече игри на двора и за българските деца, от БЧК планират да направят коледно зелено училище, в което децата да са 50 на 50 – бежанци и социално слаби българчета . Трябват им 10 000 лева, за да им го подарят и чакат спонсори