Пентагонът и Белият дом премахнаха всякакви съмнения как възприемат конфликта

Съединените щати са във война с радикалната групировка „Ислямска държава”. Това обяви официално Белият дом. 

 

Досега Вашингтон избягваше да определя операцията срещу джихадистката групировка като война. Самият президент Барак Обама също не употреби тази дума при обявяването на стратегията за борба с групировката. Държавният секретар Джон Кери, който е на обиколка в Близкия изток, също не прибягваше до термина „война”. 

 

Сега обаче Пентагонът и Белият дом премахнаха всякакви съмнения как възприемат конфликта. 

 

„Ислямска държава” обяви, че е готова за война срещу света и както се очакваше президентът оглави международна коалиция срещу тази заплаха. От това може да заключите, че САЩ са във война с „Ислямска държава” по същия начин, както сме във война с „Ал Кайда” и нейните разклонения по света”, заяви Джош Ърнест, говорител на Белия дом. 

 

Всичко това става на фона разгорещени дебати в Съединените щати за това дали властите са направили достатъчно за спасяването на обезглавените от джихадистите американски граждани. 

 

Майката на Джеймс Фоули заяви, че е потресена от небрежността, с която властите са се отнесли към въпроса за освобождаването на сина ѝ от плен на джихадистите. В интервю за СиЕнЕн тя дори каза, че семейството ѝ било заплашвано от Държавния департамент.

 

Казаха ни, че не можем да събираме пари за откуп, че било незаконно, че може да бъдем преследвани за това”, заяви Дайан Фоули, майка на Джеймс Фоули. 

 

Държавният секретар Джон Кери обаче заяви, че не е в течение някой от неговото ведомство да е отправял заплахи за съдебно преследване.

 

„Напълно незапознат съм и не бих одобрил някой от Държавния департамент да прави подобни изказвания. Аз не знам за такова нещо”, заяви Джон Кери.

 

Майката на Джеймс Фоули заяви все пак, че не обвинява американското правителство. Тя обаче подчерта, че убийството на сина ѝ показва, че нещо трябва да се промени. 

 

Журналистът Джеймс Фоули беше обезглавен от радикалната групировка „Ислямска държава” в края на август тази година. Малко по-късно съдбата му последва и втори американски журналист Стивън Сотлоф.