Вашингтон подкрепя инициативата, но чрез мирен процес и решение, договорено с Израел

САЩ предупредиха, че всякакво "международно признаване на палестинска държава е преждевременно", след като Швеция обяви днес, че ще признае "държава Палестина", предаде АФП, цитирана от БТА.

 

Говорителката на Държавния департамент Джен Саки потвърди за пореден път, че Вашингтон подкрепя принципа за "палестинска държава", но чрез мирен процес и решение, договорено с Израел. Новият шведски премиер Стефан Льовен заяви днес, че шведското правителство ще признае палестинската държава, като този ход ще я направи първата голяма европейска страна, предприела такава стъпка.

 

"Концепцията за две държави предполага взаимно признаване и воля за мирно съжителство. Поради това Швеция ще признае държава Палестина", заяви Льовен в общополитическата си реч. Това трябва да стане при зачитане на легитимните искания едновременно на палестинци и израелци, доколкото става въпрос за тяхното самоопределяне и тяхната сигурност, допълни той. По данни на АФП най-малко 112 страни са признали палестинската държава.

 

Според палестинската автономна власт страните са 134, включително седем от Европейския съюз - Чехия, Унгария, Полша, България, Румъния, Малта и Кипър. Сформираното днес шведско правителство, обединяващо социалдемократи и Зелени, е по-благосклонно към палестинската кауза от предишното, което следваше курса на големите европейски и западни страни по въпроса.

 

Водачът на палестинския екип в преговорите с Израел Саеб Еракат приветства признаването на палестинската държава от Швеция като "смело решение".