Най-тежката прогноза е нови предсрочни избори преди края на годината, допълни той

"При тази конфигурация не виждам как ще се състави правителство. Най-тежката прогноза е нови предсрочни избори. Утре ще събера изпълнителната комисия и ще умуваме по тази тема. Проблемът в България е левицата". Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. 

 

Според него са възможни избори преди края на годината.

 

„Благодаря на всички, които са спомогнали за това ГЕРБ да победят своя основен конкурент. Не знам дали в Европа се е случвало толкова много пъти десницата да побеждава левицата. Голямо благодаря на хората, които ни подкрепят, защото година и половина ГЕРБ беше подложен на унищожение”, бяха първите думи на Борисов.

 

„Последната седмица беше толкова песимистична за всички нас, 15 души загинаха. Национален траур, спряхме кампаниите си тогава, когато трябваше да се настройват хората да гласуват”, допълни той.

 

Според него не е случаен инцидентът в завод „Миджур” в Горни Лом.

 

На този етап Борисов отказа да каже с кого би се коалирал в следващия парламент. Иска да има окончателни резултати или достатъчно ясни резултати.

 

„Всички политически лидери трябва да си дадат ясна представа за своите претенции и да направи разчет. Изборите са оценката на хората дали си добър, дали си управлявал добре. За съжаление, Реформаторите се представиха зле, пак не дават стабилно мнозинство. С кого да преговаряме там”, попита Борисов и допълни: "Реформаторите не ни желаят. С ДПС, за съжаление, партията не би го позволила. С Бареков - няма как. БСП казаха, че са в опозиция. Те няма да направят правителство." 

 

Той допълни, че е готов да направи правителство на малцинството, но не вижда как ще стане това, „при положение, че им се поставят условия преди да са ги поздравили за победата”.

 

„Аз съм готов да поема всички рискове за управлението на държавата, защото ние сме най-подготвени. Моля колегите лидери на партии да преспят с резултатите и с трезвата оценка какво е да имаш 5-6 процента и да имаш големи претенции. Предлагам им, ако им е мила държавата, да загърбят личното. На всички, които считат, че аз бих бил пречка, нормално е победителят да излъчи премиер, защото той е най-подготвен. Оттам нататък нека всички помислят какво би следвало след още 2 месеца предизборна кампания и служебен кабинет”, допълни Борисов.

 

Той подчерта, че е готов да направи всичко възможно, за да не се стигне до най-лошия сценарий – нови предсрочни избори. Председателят на ГЕРБ многократно повтори, че това, което трябва да се случи, е всички останали партии да си дадат сметка за резултатите от изборите.

 

На въпрос дали някои от конкурентите му са му се обадили, за да честитят резултата на ГЕРБ, Борисов лаконично отговори – „те са обидени сега”.

 

Лидерът на ГЕРБ обяви, че партията ще даде пресконференция или утре, 6-и октомври, или по-вероятно - на 7-ми октомври, след като са ясни всички резултати, включително и тези от чужбина.

 

Целия коментар на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов гледайте във видеото.