Директорът на федералната полиция припомни, че тази заплаха вече се прояви в Канада

ФБР предупреждава, че САЩ са изправени на своя земя срещу заплахата от увеличаващия се брой екстремисти в интернет, които се радикализират и се вдъхновяват от ислямистите в Сирия, като се готвят да извършват атентати, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

 

Директорът на федералната полиция Джеймс Коми припомни в реч в Ню Йорк, че тази заплаха вече се осъществи по много реален начин в Канада, където миналите седмици имаше две атаки и бяха убити двама войници. Той обясни, че да се следят хората, които се вдъхновяват от бойците на Ислямска държава в Сирия е изключително трудно, но неговите служители работят върху това ежедневно. "Тази заплаха съществува на цялата територия на САЩ и може да се очаква от хора от всякакви възрасти, етнически произход и социален статут", обясни той на конференция за антитероризма в юридическия университет "Фордъм Лоу скул".

 

"Това е проблем навсякъде, където има объркани мозъци с достъп до интернет и може да бъде навсякъде в нашата голяма страна. Тези хора се радикализират без дори да са срещали членове на "Ал Кайда", слушайки онлайн пропагандата и се подготвят да започнат джихад, без дори да напускат мазето си или спалнята си", заяви той.

 

"Те могат да се сдобият в интернет с всичко, от което имат нужда, за да извършат атентати тук, в САЩ", предупреди Коми и призова хората да съобщават в полицията, ако забележат подозрително поведение у други лица. "Нашата сигурност трябва да бъде колективно усилие", призова той.