Кореспонденцията си криел при свой приятел

Страстните любовни писма на големия италиански тенор Енрико Карузо, които хвърлят светлина върху сложния му любовен живот, бяха разкрити преди да бъдат продадени на търг в Лондон. Писмата са в архива от лична кореспонденция, която се очаква да бъде продадена за 400 000 долара, когато бъде предложен на търг на 19 ноември.

 

Книжата датират от 1897-1908 г. и от 1912-1921 г. Те съдържат над 700 писма и телеграми до и от звездата, един от най-изкусните оперни певци на всички времена. Архивът, който включва материали до смъртта на Карузо през 1921 г. на 48-годишна възраст, включва 22 писма и пощенски картички, седем телеграми и снимки на мистериозната му аржентинска любима Вина Веласкес. Писмата й са написани на италиански, испански и френски, а понякога тя използва и трите езика в едно и също писмо. "Хиляда силни целувки по обичната ти уста от твоята малка Вина, която слага сластни устни навсякъде. Искам те целия за мен", пише тя в едно от писмата си.

 

Според статия във "Вашингтон таймс" от 28 юли 1912 г. Веласкес била "доста упорита и имала особен вид испанска красота, приятна, но не изключителна". Описанието отговаря на снимките в архива на Карузо. Статията обявява годежа им, но двамата никога не се женят. Повечето от писмата на Веласкес имат френски марки и в статията се казва, че тя живеела близо до Триумфалната арка в Париж. В материала се споменава, че Вина е дъщеря на покойния приятел на Карузо г-н Дьо Тас, но не се казва на колко е години. "Скъпа моя, съкровище, 11 ч през нощта е и не мога да заспя, без да ти пиша", казва Веласкес в свое писмо. В друго тя критикува италианското сопрано Ада Гашети, която ражда четири деца на Карузо в 11-годишния им съвместен живот. Само две оцеляват и той не поддържа контакт с тях. В архива са включени и писма до Гашети и сестра й Рина, с която има 4-годишна любовна афера. В крайна сметка Карузо се жени за американката Дорото Барк Бенджамин, от която има дъщеря. Той обаче пожелал да остави кореспонденцията си при своя приятел Антонио Пероне фу Антонио, който живеел в Бостън, вероятно заради скандалния й характер.