Избраниците ще получат призовете на шестата годишна церемония за Наградите на губернатора в Лос Анджелис

Американският певец и актьор Хари Белафонте, френският сценарист Жан-Клод Кариер, японският аниматор Хаяо Миядзаки и ирландската актриса Морийн О'Хара ще бъдат удостоени днес с почетни "Оскар"-и, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА, позовавайки се на Академията за кинематографично изкуство и наука.

 

Четиримата избрани ще получат почетните призове на шестата годишна церемония за Наградите на губернатора, която ще се състои в Лос Анджелис.

 

87-годишният Хари Белафонте, който освен успешен певец и актьор, е и активен борец за граждански права на цветнокожите в Америка, ще бъде почетен с хуманитарната награда "Джийн Хершолт". Получавайки специалния приз, Белафонте ще се присъедини към елитната компания на носителите на "голямата четворка" най-престижни отличия в развлекателния бизнес - "Оскар", "Грами", "Еми" и "Тони".

 

Родената в Ирландия червенокоса екранна сирена Морийн О'Хара е най-известна с ролите си в "Чудото на 34-а улица" и "Синдбад Моряка". Актрисата редовно е работила с режисьора Джон Форд. О'Хара се е снимала в пет негови филма, сред които "Тихият човек" с легендарния Джон Уейн.

 

Известният японски аниматор и съосновател на студио "Гибли" Хаяо Миядзаки ще бъде почетен за изключителния си принос към кинематографичното изкуство. 73-годишният Миядзаки печели "Оскар" за анимация за "Отнесени от духовете" (2002). По-рано през тази година японецът получи трета номинация за най-престижното киноотличие за лентата си "Вятър се надига".

 

След излизането на анимацията през 2013 г. той оповести, че се пенсионира. Хаяо Миядзаки става вторият японски носител на почетен "Оскар" след Акира Куросава, който получава признание от американската Киноакадемия за заслугите си през 1990 г.

 

83-годишният Жан-Клод Кариер започва кариерата си като писател, преди да се пренасочи към филмовите сценарии. През 1962 г. печели "Оскар" като съсценарист на късометражния филм "Честит рожден ден" заедно с Пиер Ете. Кариер редовно е работил с прочутия испански кинодеец Луис Бунюел. Автор е на сценариите на повече от 100 филма.