Причината са жалбите на акционерите

Софийският градски съд спря делото за обявяване в несъстоятелност на Корпоративна търговска банка заради жалби на акционери и вложители.

 

Делото се отлага, докато тече спорът, поведен от вложители и акционери в КТБ, за това правилно ли е било, или – не, БНБ изобщо да отнеме лиценза на банката. 

 

Според защитата на Цветан Василев и „Бромак” не са точни изчисленията, направени от анализиращите финансовото състояние на банката.

 

Освен „Бромак”, в съда има и десетки жалби на вложители. Така адвокат Менко Менков ще представлява и вложителите. 

 

„Ние твърдим, че тази банка не само, че не е била за затваряне, но и е в изключително добро финансово състояние към 20 юни 2014. Квесторите са некомпетентни да заемат тези длъжности. До момента, в който банката се е ръководила от представляващите я изпълнителни директори, управителен и надзорни съвети и действията, които те са извършвали не водят до капиталова неадекватност на банката”, заяви адвокат Менко Менков.

 

Защитниците на БНБ отказаха да коментират. 

 

Вложителите трябва да знаят, че спирането на делото няма да създаде проблем с гарантираните депозити. В края на деня, най-късно до утре сутринта, трябва да бъде обявен списъкът с банките, които ще изплащат парите.