Не се съобщава, обаче, кога ще започнат да се прилагат ограниченията

Руският петролен гигант Роснефт съобщи, че е намалил дневния си добив с 25 000 барела заради "пазарните условия", които станаха причина за намаляването на цената на суровия петрол с близо една трета от юни, информират Франс прес и БГНЕС.

 

Шефът на компанията Игор Сечин съобщи в комюнике след среща във Виена с делегации от Мексико и страните членки на ОПЕК Саудитска Арабия и Венецуела, че намалението е свързано с повишаване на ефективността на добива и засилването на ефективността за акционерите на компанията, както и с пазарните условия".

 

Сечин не уточни кога най-голямата руска петролна компания, която отговаря за 40% от общия добив на Русия, ще приложи ограниченията. Но те съставляват само частица от 4,1 милиона барела дневно, които Роснефт твърди, че е добивала през първите десет месеца на годината.

 

На срещата на четирите делегации не беше договорено общо намаление на производството и това решение беше оставено за разговорите на членовете на ОПЕК във Виена в четвъртък. Цената на петрола в Ню Йорк и Лондон намаля рязко в резултат на това.

 

В комюникето на Роснефт се казва, че според Сечин "пазарните играчи трябва да отговарят на пазарните промени по-проактивно и за целта са необходими общи стъпки за задълбочени изследвания и анализи на пазара, които да бъдат извършвани регулярно".