Технологията е изобретена от учени от Станфордския университет в Калифорния

Сградите на бъдещето може да имат покрития от огледала вместо климатици, пише The Daily Mail. Създателите на новата технология се надяват, че концепцията проправя път към по-евтини и по-екологични климатични системи. Новият невероятно тънък материал отразява 97 процента от инфрачервеното лъчение на Слънцето, като по този начин температурата в сградите се поддържа с 5 градуса по Целзий по-ниска през деня.


Технологията е изобретена от учени от Станфордския университет в Калифорния. Ключовият й елемент е многопластов материал, чиято дебелина е 1.8 милионна от метъра. Той е по-тънък и от най-тънкото алуминиево фолио и се състои от седем слоя от силициев двуокис и хафниев окис, положени върху пласт от сребро.

 

Благодарение на структурата си, материалът насочва инфрачервените лъчи обратно към Космоса. Невидимата светлина под формата на инфрачервено лъчение е един от начините, по който всички предмети и живи същества отделят топлина. Когато стоим пред готварска печка, например, без да я докосваме, топлината, която усещаме е инфрачервена светлина.

 

По подобен начин слънцето излъчва топлина към Земята. Новият евтин метод може направи излишно използването на климатици с електричество, поддържайки постоянно по-ниска температура в сградите. Материалът би могъл да се полага на покривите, за да отразява топлината. Приблизително 15 процента от енергията, използвана в сградите в САЩ е за захранване на климатични системи.

 


Учените от Станфорд са произвели прототип на материала с големината на пица, но охлаждането на сгради изисква значително по-големи размери. Изследователите посочват, че съществуват съоръжения, които могат да произведат материала в мащабите, необходими, за да продължи разработването на прототипа.