Такива рози носят имената само на знаменитости като Катрин Денйьов, Грейс Кели и Едит Пиаф

Преди няколко месеца край Луковит мъж без книжка, криминално проявен, лежал в затвора, удари челно автомобил с 4-ма младежи. Две момчета и едно момиче загинаха. Родителите все още чакат да се даде ход на делото. Междувременно обаче подеха инициатива за законодателни промени.

 

В сряда стана ясно, че френска фирма е кръстила роза на името на загиналото момиче. С това ще се помага на други пострадали. Вижте как и какво се случва седем месеца по-късно.


Влади, Цвети, Ники и Иван. Неразделните приятели тръгват на последното си пътуване заедно на пети май. Така и не изминават последните 98 километра. Движещ се с висока скорост в тяхното платно автомобил ги удря челно. Влади и Ники загиват. След месеци борба за живот, Цвети издъхва в болницата.


Днес, 8 месеца по-късно, сълзите на близките все още трудно се сдържат. Потекоха отново вчера, когато в Плевен бяха посяти 100 рози, но не какви да е. Френска фирма със 150-годишна история кръсти роза на името на Цвети, след като майката на Цвети им писала писмо.  


„Поводът е много тъжен, но е факт. Кръстиха… Цветелина Романтика се казва розата…”, обяснява Валя Таслакова, майка на Цветелина.


Такива рози носят имената само на знаменитости като Катрин Денйьов, принцесата на Монако Грейс Кели, Едит Пиаф и много други. Рядкост е да се случи с обикновено момиче.


„Този сорт е селекциониран, той е нов… средства от него се връщат в държавата, в която си кръстил и в случая на пострадали от ПТП ще се връщат средства...”, разказва Валя Таслакова.
Едно евро от всяка продадена роза ще се връща у нас. А розите ще се продават в много страни. С първите 100 рози в Плевен беше създадена и Алея на Цвети. По нея мина и единственият оцелял от катастрофата.


А що се отнася до шофьора без книжка - очаква се делото да тръгне до няколко дни.
През тези седем месеца двете майки са насочили усилия и към законодателни промени – шофьорите без книжки да бъдат съдени за предумишлено убийство, ако причинят инцидент на пътя.  


„Законопроектът, който беше внесен в НС, мина на първо четене. Имаме уверението, днес го получихме от Цецка Цачева, че ще бъде внесен и на второ четене, вероятно през 2015 г.”, обясни Галина Горанова, майка на Влади, загинал в катастрофата.


А розата ще разцъфне през май. Точно една година от последното пътуване на Цвети, Влади и Ники.  


Повече по темата гледайте във видеото.